Aikido


Creatie a maestrului Morihei Ueshiba (1883 - 1969), Aikido reprezinta o sinteza moderna a artelor martiale japoneze si se poate traduce ca fiind calea (DO) armonizarii (AI) energiilor (KI).
        Practica Aikido-ului permite uniunea fiziologicului, psihicului, mentalului si socialului, conducand la perfectionarea personalitatii umane. Prin intelegerea superioara a ceea ce numim lupta, Aikido asigura comportamentului uman coerenta si stabilitate. Practicantul de Aikido se angajeaza pe o cale care-l conduce dincolo de limitele corpului si spiritului luate separat si la capatul careia se va regasi pe sine, mai senin si intelept.
        Aikido, prin tehnicile si principiile sale, imita elementele naturii, atat in calmul cat si in inlantuirea lor. In procesul de invatare a Aikido-ului se recurge la exemple, comparatii si metafore nu numai pentru a explica un lucru sau altul, ci mai ales, pentru a concretiza sau vizualiza anumite tehnici sau atitudini.
        Fondatorul spunea: Singurul mod in care pot sa explic cu adevarat Aikido, este sa desenez un trunghi, un cerc si un patrat.
- Un triunghi cu virful in sus reprezinta focul , pe cind unul cu virful in jos reprezinta apa. Cele 3 laturi ale triunghiului reprezinta diferite trinitati: cerul, pamintul si omenirea; mintea, corpul si spiritul; trecutul, prezentul si viitorul, etc. Un triunghi reprezinta dimensiunea circulatiei ki-ului.
- Cercul este emblema universala a infinitului, perfectiunii si eternitatii. Natura se exprima in cercuri, circuite si spirale. cercul poate reprezenta zero-ul, vidul care implineste toate lucrurile. Reprezinta dimensiunea lichida.
- Patratul este stabil, ordonat si material. Sta la baza lumii fizice, compuse din pamint, apa, foc si aer. Patratul reprezinta dimensiunea solida.
        Triunghiul reprezinta generarea de energie si initiatia; este cea mai stabila postura fizica. Cecul simbolizeaza unificarea, seninatatea si perfectiunea; este sursa tehnicilor nelimitate. Patratul este forma si soliditate, baza controlului.
        In textele ramase de la maestrul Morihei Ueshiba exista o referire la trei tipuri de antrenament:
1. Cel al armonizarii mintii individului cu activitatea tuturor lucrurilor din univers.
2. Cel al armonizarii corpului cu activitatea tuturor lucrurilor din univers.
3. Cel care face KI-ul ce uneste mintea si corpul sa se armonizeze cu activitatea tuturor lucrurilor din univers.
        Adevaratul practicant de Aikido este cel ce atinge aceste trei componente simultan, nu doar in Dojo, ci in oricare alt moment al vietii sale. Rezonanta corpului provine din unitatea mintii si corpului si aceasta rezonanta se armonizeaza cu rezonanta universului. Esenta consta in armonizarea rezonantei corpului cu rezonanta universului. Din aceasta se naste caldura, lumina si puterea, toate parti ale unui spirit realizat deplin.

Despre Ki

         Ki este un concept foarte des intalnit in orient. Ki poate fi tradus in multe feluri : energie vitala, spirit, energie spirituala ... De asemenea simbolul “ki” este un amestec de întelesuri intre univers si expansiune nelimitata. Seara trebuie sa mergem la culcare pentru ca ceva din noi se consuma - acesta este Ki. În timpul noptii ne umplem corpul de Ki din univers, pentru ca a doua zi sa ne putem continua vietile. De asemenea cateodata ne simtim slabiti fara un motiv anume, sunt zile în care nu avem chef de nimic sau ne simtim compet epuizati, motivul? - lipsa de Ki.
        Ne întalnim pentru prima oara cu cineva si acea persoana ne place sau nu, atunci cand cineva ne zâmbeste, zâmbim si noi si suntem fericiti - Ki-ul se manifesta în diferite moduri în viata de zi cu zi.
        Entitatea de baza a matematicii este unu. Pamântul este unu, un mar este unu. Daca luam un întreg si îl împartim la jumatate, ceea ce ramâne este tot unu. Daca continuam sa înjumatatim la infinit niciodata nu ajungem la zero. Intotdeauna ramâne o jumatate. Ki-ul este suma infinita a acestor jumatati infinit de mici.In acest fel soarele, pamântul, plantele, animalele, mintea si corpul, toate sunt nascute din ki-ul universal.
        Noi suntem parte din univers. Ca sa ne putem bucura la maxim de viata si sa traim fericiti si sanatosi este important sa realizam existenta Ki-ului si sa întelegem cum ne putem îmbunatati vietile. Spunem ca “ki se extinde” atunci când avem coordonarea mintii si a corpului. Când extindem ki avem o minte calma si suntem puternici.