Daoyin


DAO insemna "a conduce", YIN inseamna "a intinde".
Un nume mai complet ar fi DAO QI, YIN TI, care inseamna "a conduce energia (Qi) prin intinderea corpului".
 
DAOYIN este denumirea veche a QIGONG-ului care inseamna forme energetice, sau lucrul cu energia. (Qigong este o denumire relativ recenta, aparuta in jurul anilor '50 cuprinzand toate formele de practica pentru sanatate, tehnici de respiratie, metode de vindecare etc.)

Sistemul DAOYIN (Yang Sheng Gong) consta intr-o serie de miscari lente, corelate cu respiratia, combinate cu focalizarea atentiei (intr-un mod specific) si cu masajul anumitor puncte energetice, toate acestea in conformitate cu Medicina Traditionala Chineza.

Acest sistem a fost dezvoltat si aranjat de catre Maestrul Zhang GuangDe , profesor la Universitatea de Educatie Fizica si Sport din Beijing, departamentul de Wushu.

Acest sistem de exercitii este foarte raspandit in China dar si in intreaga lume (in peste 70 de tari) datorita efectelor sale benefice asupra sanatatii, atat in prevenirea dar si in tratarea anumitor boli.

Sistemul DAOYIN Yang Sheng Gong este recunoscut in China atat de catre Departamentul de Sport cat si de Federatia Chineza de Wushu si de Departamenul Sanatatii.

DAOYIN Yang Sheng Gong este predat oficial in Univesitatile de Sport si in cele de Medicina Traditionala Chineza din China.

La momentul actual, DAOYIN este considerat a fi cel mai popular sistem de Qigong din China si din intreaga lume.

 

DAOYIN - PROFILAXIE SI TERAPIE

De ce exercitiile daoyin pot preveni si vindeca unele boli? - raspunsul poate fi dat printr-un simplu proverb: "apa care curge nu imprastie miasme, incheietura usii nu e roasa de carii".

Tot astfel sunt forma si energia vitala: "daca forma nu se misca, nici spiritul nu curge, iar daca spiritul nu curge, energia vitala este inabusita" - este o conceptie preluata si prezentata de catre autorii tratatelor de medicina de-a lungul anilor.

Iata ce afirma unul dintre ganditorii culturii antice chineze: "motivul pentru care apa care curge nu imprastie miasme, iar incheietura usii nu e roasa de carii este ca ele se misca. Daca se strange apa intr-o groapa, ea devine murdara si urat mirositoare. Daca aduni intr-un loc busteni, mare parte vor fi rosi de carii. Omul intelept trage invataminte si din cele "petrecute" in jurul lui si din propria sa viata." De asemenea sustine ca: "trebuie sa cunosti arta masajului, sa stii cum sa-ti misti corpul, sa stii sa-ti dirijezi miscarile si respiratia" - Cat de real este in zilele noastre!

DAOYIN - PROFILAXIE SI TERAPIE

Pornind de la acest principiu, anticii au creat tot felul de exercitii - stiluri de gimnastica terapeutica. Acestea au caracteristici proprii, aplicatii si eficienta specifice.
Bolile membrelor se trateaza prin miscare; pentru bolile interne sunt utilizate exercitiile daoyin si exercitii respiratorii; cand miscarile sunt anevoioase, pot fi asociate cu masajul.

Cateva tipuri de gimnastica sunt pastrate si azi: ciocanirea dintilor in fiecare dimineata ii fereste de imbolnaviri; daca in fiecare dimineata stai drept cu pumnii stransi, indepartati orice gand care-ar putea distrage atentia, poti preveni albirea parului.

Concluzie: "la putere este vointa de a fi viu".

DAOYIN - PROFILAXIE SI TERAPIE


Miscarea ochilor indeparteaza albeata: in fiecare dimineata se respira regulat si se rotesc ochii de 14 ori, intredeschisi fiind, apoi se inchid, dupa care se deschid brusc.
Cand in creier patrunde un curent rau, se declanseaza febra - tratament: se astupa ambele urechi, se apleaca corpul de 35 de ori sau se coreleaza cu unexercitiu de respiratie si "curentul" rau dispare de la sine.

"Carand un bolovan in maini si facand pasi iti usurezi oasele"; amandoua mainile sunt ridicate ca si cand ar tine un bolovan, se paseste pe un loc plan, cu o expresie concentrata si se respira de 14 ori in patru timpi, astfel, corpul devine mai sanatos si mai usor, picioarele rezista la ger si arsita.

Din cauza unor trairi sufletesti puternice, a unei munci grele, fara menajamente, fata ajunge palida si slaba - de aceea, dimineata, stand relaxat, cu ochii inchisi, sa-ti stergi fata usor de sapte ori, s-o umezesti si s-o frectionezi de cateva ori - astfel dupa o jumatate de luna pielea devine neteda si lucioasa, iar chipul este vesel si stralucitor.


Maestrul ZHANG GUANG DE

Pr. Zhang Guang De

Maestrul ZHANG GUANG DE s-a nascut in anul 1932, intr-o familie de medici din orasul TangShan, in provincia Hebei din China.

Provenind dintr-o familie de medici chinezi cu traditie, el a manifestat de la o varsta frageda un puternic interes fata de artele martiale chinezesti Wushu si fata de metodele de imbunatatire si intarire a sanatatii prin forme de miscare.

Incepand cu anul 1955 studiaza in cadrul Departamentului de Wushu al Institutului de Educatie Fizica din Beijing (acum Universitate) unde a ramas pana in prezent, progresand de la nivelul de student pana la nivelul de Profesor Senior al Universitatii. 

In anul 1974 este diagnosticat ca avand o boala foarte dificila, ce ii provoca alergii foarte grave, boala care nu putea fi tratata medical. In aceasta perioada el a intreprins un studiu intensiv al Medicinii Traditionale Chineze, in particular a metodelor de DaoYin (ce constau in a ghida si a conduce fluxul de energie interna Qi in interiorul corpului) si a TaiJiQuan-ului.

Bazandu-si munca pe o profunda si larga cunoastere a formelor traditionale, Profesorul Zhang GuangDe a aranjat un sistem care combina metodele traditonale de DaoYin, cu exercitii fizice studiate stiintific si cu o cultivare mentala specifica. Prin acest sistem de intarire a sanatatii - DaoYin Yang Sheng Gong - Profesorul Zhang a reusit sa isi invinga propria boala si astfel sa ofere sperante la sute de mii de pacienti.

In China metoda sa de Qigong medical a fost oficial recunoscuta de catre Ministerul Sanatatii si este folosita in numeroase spitale si sanatorii pentru a trata diverse afectiuni.

In anul 1992 Profesorul Zhang GuangDe a fost premiat de catre Statul Chinez pentru calitatea sistemului sau de Qigong si incepand cu anul 1996 metodele DaoYin Yang Sheng Gong au fost introduse in Programul National de Pregatire Fizica si pentru Sanatate, iar Profesorul Zhang a primind din partea Federatiei Chineze de Wushu titlul de " Unul dintre primii o suta Mari Maestrii de Wushu ".
 Maestrul Zhang GuangDe
In anul 1998 i-a fost conferit gradul 8 Duan in Wushu de catre Federatia Chineza de Wushu. Doar zece profesori in lume au obtinut acest nivel.


De cand a creat Sistemul DaoYin Yang Sheng Gong, Maestrul Zhang GuangDe a continuat sa studieze si in acelasi timp sa impartaseasca cunostintele sale prin stagii regulate, vizite in multe tari din intreaga lume inclusiv Europa si America, la momentul actual sistemul sau fiind raspandit in peste 70 de tari si numarand peste 4 milioane de practicanti.

Acum Maestrul Zhang GuangDe este Profesor si Cercetator la Universitatea de Educatie Fizica si Sport din Beijing (Departamentulul de Wushu), Director General al "Centrul de DaoYin Yang Sheng Gong - Zhang GuangDe", Membru Permanent si Vice-Secretar al Asociatiei Chineze de Cercetare a Wushu-ului.

Maestrul Zhang GuangDe continua sa calatoreasca in intreaga lume pentru a prezenta beneficiile DaoYin-ului la mii de oameni.
Deseori apare la Televiziunea Nationala Chineza si este autorul a numeroase carti ce prezinta Sistemul DAOYIN Yang Sheng Gong.