Kempo


ermenul Kempo, uneori folosit si in varianta Kenpo sau Kempo Karate, se referea in trecut, in estul Asiei, la o varietate mare de arte martiale. De altfel, originea sa se afla in chinezescul "quanfa", tradus prin "calea pumnului" sau "principiile pumnului". Kempo-ul s-a raspindit peste tot in lume, suferind numeroase schimbari de nume si influente in tarile care l-au adoptat, dezvoltindu-se continuu.

Practic, este atit un stil de autoaparare, de supravietuire, cit si un sport modern, competitia fiind unul dintre elementele sale cele mai importante. Probele de concurs sunt: kata, kata cu arme, autoaparare, autoaparare cu arme, semicontact, full-contact si knock-down. Formatul competitional, full-contact si knockdown, cu regulile lor limitate, au permis o pregatire complexa sportivilor, asemanatoare cu cea a luptatorilor de MMA.

Cei mai buni din lume

Lotul national de Kempo al Romaniei a adus tarii peste 200 de medalii in competitiile internationale. Iar incepind cu anul 2002 si pina astazi a reusit sa-si adjudece locul I, pe natiuni, la Campionatele Mondiale de profil. In luna decembrie, lotul va participa la Campionatul Mondial pe echipe, ce se va desfasura in Rusia, iar in luna ianuarie a anului viitor, va fi prezent la Gala "Kempo Champions", din Franta. La aceasta competitie se vor intrece loturile nationale ale Frantei si Romaniei. Vedeta K-1, Jerome Le Banner, va sustine un meci demonstrativ pe reguli mixte: 2 runde Kickboxing, urmate de 2 runde Kempo.