Kendo


Kendō (剣道), „calea sabiei”, este arta marţială japoneză a scrimei. Kendō s-a dezvoltat din tehnicile tradiţionale japoneze de luptă cu sabia, cunoscute sub denumirea de kenjutsu.

Kendō este o activitate solicitantă fizic şi mental care combină valorile solide ale artelor marţiale cu elemente fizice specifice sportului.

Practicanţii de kendō sunt numiţi kendōka (cel care practică kendō) sau kenshi (spadasin).

Kendō se practică de către kendoka purtând o îmbrăcăminte în stil tradiţional japonez şi o armură pentru protecţie numită bogu. Ca arme se foloseşte unul (sau două) shinai. Kendō poate fi privit ca stilul japonez de scrimă, însă el diferă foarte mult de scrima europeană prin mişcările sau tehnicile folosite. Acest lucru se datorează faptului că sabia folosită este diferită, la fel cum diferă şi modul în care aceasta este folosită. Antrenamentul de kendō este foarte „gălăgios” prin comparaţie cu alte arte marţiale sau sporturi pentru că un kendōka foloseşte un strigăt, kiai, pentru a-şi exprima spiritul, iar de fiecare dată când se execută un atac sau o lovitură piciorul din faţă vine in contact cu solul printr-o mişcare similară cu ştampilarea.

Numărul practicanţilor de kendō este estimat astăzi la opt milioane de oameni, din care aproximativ şapte milioane de practicanţi în Japonia.

Kendō este una din căile ce compun budō şi înglobează esenţa artelor marţiale japoneze.

Semnificaţie


Katana

Kendō este calea de a disciplina caracterul uman prin aplicarea principiilor katana.

Scopul practicării kendo

Modelarea minţii şi corpului.
Cultivarea unui spirit sănătos,
printr-un antrenament corect şi susţinut,
pentru strădania perfecţionării în arta kendō.
Preţuirea politeţii şi onoarei dintre oameni.
Asocierea cu alţii cu sinceritate,
şi totdeauna urmărirea educării de sine.
Astfel, practicantul va putea:
să îşi iubească ţara şi societatea,
să contribuie la dezvoltarea culturii,
şi la promovarea păcii şi prosperităţii printre toţi oamenii.

Ce este Kendo?


Shinai - înlocuitor din bambus pentru katana

Kendō este scrima japoneză derivată din străvechea artă a samurailor. Folosind o imitaţie de sabie realizată din şipci de bambus, şi purtând apărătoare, un practicant kendo se luptă cu un oponent conform unor modalităţi de a înscrie puncte şi reguli prestabilite.

Kendō este o modalitate excelentă de antrenament pentru disciplina mentală si fizică.