Kenjutsu


Miyamoto Musashi - Istoric

Musashi s-a nascut in 1584 ( dupa alte surse in 1582 ) linga Himeji in prefectura Harima in cadrul familiei Tahara care era o fractiune a celebrei familii Akamatsu. Insa cu foarte putin timp inainte de nasterea lui Musashi familia sa a fost infrinta de Toyotomi Hideyoshi.. Se pare ca din acest motiv cel de-al doilea copil al familiei a fost impiedicat sa acceada la statutul de Bushi. Astfel, Musashi a fost adoptat de o alta fractiune a familiei Akamatsu, respectiv clanul din Okayama. Cel ce l-a adoptat a fost maestrul de arte martiale Miyamoto Muni.

In acele timpuri razboaiele intre seniorii locali erau ceva frecvent. Astfel multi Bushi de rang inferior aveau posibilitatea de a accede la functii si titluri superioare daca se distingeau in lupta. Cunoasterea artei razboiului era considerata astfel o rampa de lansare in societatea respectiva.

Spre sfirsitul secolului al XVI-lea un general abil pe nume Oda Nobunaga a reusit sa puna capat conflictelor intre seniori prin controlarea celei mai mari parti din centrul Japoniei. Oda a fost un tactician desavirsit insa complet imoral. Prin folosirea armelor de foc pe scara larga el a reusit sa-si infringa toti oponentii. De asemenea el a introdus si masuri administrative de exceptie ce au avut un puternic efect asupra politicii interne, reusind sa stabilizeze tara. Insa in anul in care s-a nascut Musashi, Oda Nobunaga a fost fortat sa se sinucida de catre un supus al sau pe nume Akechi Mitsuhide. Imediat dupa acest incident un alt general Toyotomi Hideyoshi, ce era sub comanda lui Oda Nobunaga, a preluat puterea centralizata. Avind girul imparatului si actionind in numele sau, Hideyoshi a reusit in mai putin de 10 ani sa unifice complet tara. Cu intreaga tara unificata si controlata printr-o reforma a taxelor, Hideyoshi a reusit apoi sa construiasca o noua ordine sociala. Se pare ca el este cel ce a ierarhizat si clasele sociale astfel: bushi, fermieri, artisti si comercianti si eta ( cei fara clasa sociala ). Probabil ca Musashi, vazind ca cel ce i-a infrint familia in lupta a devenit cel mai puternic om din Japonia, a hotarit ca si el, prin perfectionarea in arta luptei, sa ajunga la un inalt statut militar.

Trei maestri s-au distins atunci prin fondarea unor curente in ceea ce priveste arta razboiului. Acestia sint: Tsukahara Bokuden - fondatorul scolii Shinto, Ito Ittosai - fondatorul scolii Itto si cel ce este considerat un geniu al vremii sale Kamiizumi Hidetsuna - fondatorul scolii Shinkage. Acesti oameni prin dovada maestriei lor au influentat profund sistemele de lupta individuala ce au aparut in Japonia.

Tatal adoptiv al lui Musashi a jucat un rol activ in conflictele dintre daimyo din vremurile sale, folosind cu mare indeminare o sulita cu virf tip cruce, desi este considerat unul dintre cei mai abili practicanti de Jute Jutsu. Gratie daruirii cu care si-a indeplinit datoria, lui Muni Miyamoto i s-a oferit numele stapinului sau "Shinmen". Se pare ca acesta este motivul pentru care Musashi se autonumeste in Go rin no sho "Shinmen Musashi". Desi majoritatea scrierilor il ridica pe Musashi la rang de inventator al luptei cu doua sabii, acest fapt nu este in conformitate cu realitatea istorica. Au existat scoli precum Katori Shinto Ryu sau Yagyu Shinkage Ryu care aveau kata de sabie ce foloseau doua sabii inca dinainte ca Musashi sa se nasca. Muni Miyamoto s-a hotarit la un moment dat sa se concentreze profund asupra luptei cu sabia si in mod special asupra luptei cu ..... doua sabii . A scris un Mokuroku in care detalia tehnicile scolii sale " Tori , Ryu ". De asemenea Muni a fost invingatorul unui concurs de kenjustu tinut in fata lui Ashikaga Yoshiaki ( ultimul Shogun al familiei Ashikaga ). Datorita acestui eveniment el a primit titlul de "Tenka Muso" ( fara rival in lume), nume pe care l-a folosit ulterior. Totusi, din cauza faptului ca Muni a fost un maestru de ryuha de provincie, scoala sa de sabie fiind specializata, stilul si ryu-ul sau nu s-au dezvoltat. Musashi si-a petrecut tineretea studiind artele martiale sub directa indrumare a tatalui sau, desi legenda spune ca el ar fi fost un autodidact ce a invatat singur artele martiale. Astfel la virsta de 13 ani are prima sa confruntare, duel cu membrul unei alte scoli, pe nume Arima Kibei ce apartinea se pare de Shinto Ryu, din care iese invingator prin uciderea oponentului sau. Aici ar trebui mentionat ca in vremurile lui Musashi majoritatea meciurilor insemnau lupte pe viata si pe moarte. Nu erau simple concursuri de etalare a tehnicilor. Invingator era cel ce raminea in viata, iar invinsul, de cele mai multe ori, era cel mort daca nu cel ce raminea ulterior cu severe handicapuri.

La 17 ani, Musashi are un nou duel din care iese invingator. Insa, la un an dupa acest eveniment, moartea lui Hideyoshi a trimis din nou Japonia intr-un razboi intern pentru putere intre daimyo. Batalia finala a fost data la Sekigahara, unde Tokugawa Ieyasu invinge. Insa i-au mai trebuit inca 3 ani pentru a fi desemnat SHOGUN. Muni Miyamoto a luptat si el la Sekigahara, insa de partea celor care au fost infrinti. In consecinta el si intreaga lui famile au fost trimisi in Kyushu pentru a deservi un daimyo local. Nu exista documente scrise care sa ateste faptul ca Musashi, in virsta de 19 ani la vremea aceea, ar fi luat si el parte alaturi de tatal sau la aceasta batalie, dar se pare ca aceasta supozitie este destul de aproape de realitate. Muni si-a gasit repede un angajament in Kyushu, insa nu a reusit sa faca acelasi lucru si pentru Musashi, astfel ca, la doar 21 de ani, Musashi este trimis la Kyoto pentru a incerca sa isi faca un nume ca spadasin. La doi ani dupa mutarea sa la Kyoto, Musashi a provocat casa Yoshioka la duel. Familia Yoshioka a fost o vreme indelungata responsabila cu instruirea familiei Ashikaga in artele martiale. Musashi l-a invins pe fratele mai tinar al familiei si mai multi elevi avansati ai dojo-ului, lucru care i-a adus brusc un renume printre practicantii de arte martiale.

Alta lupta care se regaseste in documentele vremii este cea cu Muso Gonnosuke Katsukichi/Katsuyoshi, care a avut loc in Akashi, provincia Harima 1605. Muso Gonnosuke este considerat un alt geniu al artelor martiale din Japonia. In tineretea sa a studiat Tenshin Shoden Katori Shinto-Ryu si Jikishinkage-Ryu. In momentul in care a considerat ca stapineste tehnica artelor martiale bine el si-a inceput Musha-Shugyo ( pelerinajul martial) si a ramas neinvins pina ce l-a intilnit pe Musashi Miyamoto. Se spune ca Musashi s-a intilnit cu Gonnosuke in 1605 in localitatea Akashi din provincia Harima. Prima inregistrare istorica a luptei lor este in Kaijo Monogatari, din anul 1625.

Gonnosuke purta la el o sabie lunga ( ODachi ) si un steag pe care scria "Cel mai bun luptator din zona. Cind s-a intilnit cu Musashi el era insotit de 6 elevi care mergeau cu el peste tot. Auzind de Musashi, Gonnosuke s-a dus la el si i-a spus:" am vazut tehnica tatalui tau, dar pe a ta inca nu am vazut-o. Pentru elevii mei te rog sa faci o demonstratie". Musashi i-ar fi replicat:" tehnica mea nu este pentru demonstratii, este doar pentru lupta, asa ca ataca cum vrei si eu am sa te blochez oricum". Gonnosuke a scos din sacul de arme o sabie de lemn de 4 Shaku ( o sabie normala are foarte putin peste 2 Shaku). Musashi l-a invins cu usurinta pe Gonnosuke ceea ce l-a marcat profund pe acesta din urma. Din aceasta cauza Gonnosuke s-a autoizolat intr-un altar Shinto unde a meditat timp de 37 de zile fara intrerupere la lupta sa cu Musashi. Dupa aceste 37 de zile de rugaciune si meditatie a avut o viziune prin care era invatat sa foloseasca o arma noua, respectiv JO-ul. Acesta era mai scurt decit bo-ul si implicit mai manevrabil insa era mai lung decit o Katana ceea ce ii oferea un usor avantaj in fata acestei arme redutabile.

Intr-un document gasit in altarul Tsukuba din provincia Ibaragi se face referire la o a doua intilnire intre Musashi si Gonnosuke in urma careia se pare ca Musashi a recunoscut superioritatea noilor tehnici ale lui Gonnosuke iar acesta din urma a devenit instructor de arte martiale al clanului Kuroda. In 1640 Gonnosuke si-a anuntat oficial fondarea unui nou stil de arte martiale pe care l-a numit "SHINDO MUSO RYU JO JUTSU", stil ce a stat la baza multor stiluri actuale de Jodo si a influentat, in mare parte, actuala forma de Jodo din cadrul federatiei japoneze de Kendo.

Shishido Baiken (provincia IGA undeva intre 1605-1613)

Lupta dintre cei doi a fost extrem de interesanta, deoarece Kusari Gama este o arma extrem de greu de manevrat, insa odata stapinita este foarte greu de prevazut miscarile care urmeaza sa fie facute cu ea. Se pare ca Musashi a reusit sa-l invinga pe Baiken dupa ce si-a folosit ambele sabii si un pumnal pe care l-a luat tocmai de la Baiken in momentul in care au ajuns la lupta corp la corp. Acest lucru dovedeste ca kusari gama este o arma redutabila in miinile unui expert. O alta lupta ce a ramas in documentele vemii este cea dintre Musashi si un elev al faimosului maestru In'ei preotul luptator de la Hozoin.

In conformitate cu Go Rin no Sho, intre 21 si 29 de ani, Musashi a traversat Japonia vizitind diverse ryu ha ( scoli ) de arte martiale provocind sau acceptind un numar impresionant de dueluri, aproximativ 60, si iesind din toate invingator. Citeva din aceste confruntari se pot regasi relatate in documentele vremii sale, insa cele mai multe nu. Ultimul duel a fost cu Sasaki Kojiro pe insula Ganryu. Acest duel a facut obiectul de inspiratie a multor filme, piese de teatru sau romane, majoritatea sustinind ca lupta dintre cei doi ar fi fost data in valurile marii, Musashi fiind inarmat cu un bokken lung facut dintr-o visla, iar Sasaki cu o sabie neobisnuit de lunga. Insa realitatea istorica, bazata pe documente, spune ca cei doi s-au intilnit la ora fixata, fiind asistati de reprezentanti guvernamentali locali, pe un teren special amenajat. Musashi a folosit pentru acea lupta un bokken la fel de lung precum era sabia lui Sasaki Kojiro. Actualmente pe insula Ganryu exista un monument dedicat acelui eveniment, in care cei doi sint infatisati in momentul luptei.

resedinta din kokura a maestrului MusashiIn 1615 Musashi ia parte la campania militara de la castelul Osaka dupa care se muta in provincia Dewa si Hitachi, unde isi ia un discipol pe nume Iori Miyamoto, fiiul fratelui sau, pe care ulterior il adopta. In 1634 Musashi revine in Kokura, care era la acea vreme sub autoritatea lui Ogasawara Tadazane, unde a stat cea mai lunga perioada din viata sa, respectiv 7 ani. In 1637, ia parte la atacul castelului Hara in timpul revoltei Shimabara. Fiul sau Iori este consemnat in documentele vremii ca fiind general iar Musashi este consemnat in rol de consilier militar. Musashi este ranit in timpul acestui atac iar dupa aceea se muta la Kyoto pentru refacere. In timpul acestei perioade il intilneste pe Hosokawa Tadatoshi ( stapinul castelului Kumamoto ) intr-un cerc literal, in 1690. Seniorul, impresionat de Musashi, il invita sa vina in Kumamoto ca oaspete de onoare. Musashi accepta aceasta invitatie si se muta in Kumamoto, unde continua sa predea arte martiale.

In februarie 1641, la cererea Seniorului Hosokawa, Musashi scrie tratatul celor 36 de articole din artele martiale. Acest document a fost prima scriere a lui Musashi despre stilul sau de arte martiale, prevestind aparitia ulterioara a celebrului tratat de arte martiale "Go Rin no Sho".

In 1643 Musashi simte ceea ce va deveni o boala fatala si pe 10 octombrie decide sa se purifice "urcind pe muntele Iwato din provincia Higo din insula Kyushu, salutind si venerind cerul, adorind-o pe Kannon si stind in fata statuii lui Buddha". Aici el se apuca sa scrie Cartea Celor Cinci Inele, lucrare care ii ia 2 ani de meditatie si scriere pina sa o duca la final. Aproximativ in primavara lui 1645, boala de care suferea s-a acutizat, devenind ( dupa unele surse ) un cancer toracic, care s-a inrautatit rapid astfel ca, in aprilie, Musashi decide sa se retraga in pestera Reigan- acolo unde practicase zazen inainte, acesta fiind totodata si locul unde a compus Cartea Celor Cinci Inele- pentru a astepta linistit si impacat momentul inevitabil din viata tuturor oamenilor, moartea. Pe 12 mai 1645, Musashi a dat ultimele daruri elevilor si rudelor sale, apoi a scris DOKUDO ( calea autorealizarii/ calea pe care trebuie sa mergi singur), 21 de poeme de autodisciplina pentru generatiile urmatoare.

Pe 19 mai 1645, Miyamoto Shinmen Musashi, fondatorul scolii Niten Ichi Ryu, autor al unuia dintre cele mai celebre tratate de strategie ( Go Rin no Sho ), considerat cel mai mare luptator al tuturor timpurilor din Japonia, pleaca din lumea aceasta. Imediat ce sfirsitul marelui luptator a devenit iminent preotul Zen Shunzan, cu care Musashi studiase Zen o buna bucata de timp, a inceput sa intoneze sutrele ( textele sfinte ) si se spune ca atunci cerul a inceput sa devina innorat deasupra sa si un enorm fulger insotit de un puternic tunet ar fi izbucnit din nori, anuntind trecerea Maestrului Musashi in lumea cealalta.