Kyokushin Budokai


Vara lui 1963. Un tinar in virsta de 30 de ani este atacat pe strazile din Haga de cinci agresori. Unul dintre acestia avea sa se zbata intre viata si moarte de la 10 dimineata pina la 3 dupa-amiaza. Ceilalti au fost si ei spitalizati cu rani mai mult sau mai putin grave. Tocmai ati facut cunostinta cu Jon Bluming, creatorul stilului Kyokushin Budokai. Cei cinci au scapat in cele din urma cu viata, iar autoritatile aveau sa declare ca tinarul se afla in legitima aparare. In doar citeva zile, sala unde preda Bluming primea 80 de noi membri!

Tot intr-o sala de Budokai a pasit si reporterul Men's Health aflat in cautarea stilului suprem de arte martiale. Sensei Gârbea, gazda sa, comanda unui asistent inceperea incalzirii. De la cei 7 copii ce nu depasesc 5 ani si pina la unul dintre detinatorii centurii negre, nimeni nu sufla o vorba. Sensei arata primele tehnici pe care elevii trebuie sa le execute: o serie lovitura de pumn, lovitura de brat, urmata de o proiectare.

Pentru prima data reporterul nostru simte pe propria piele o mica "portie" din ce au trait cei cinci agresori ai lui Bluming. Proiectarea i-a scos aerul din plamini. Cei din jur nu par a avea nici o problema in a amortiza caderile pe parchetul dur al salii. Inca o incercare. Acelasi rezultat. Solul nu da semne ca ar vrea sa atenueze caderea celor 85 de kg. Lucrurile revin la normal dupa citeva momente. Exercitiul devine complex: directa de dreapta, croseu de stinga, proiectare si tehnica articulara pe brat la sol.

Sensei trece printre elevi si le corecteaza miscarile. Fiecare detaliu este insotit de un "Oss!" spus de discipoli din adâncul inimii. Dupa alte 5 exercitii se trece la sparring. Elevii se echipeaza cu manusi si castile specifice stilului. Sint permise toate loviturile, proiectarile si lupta la sol. Reporterul Men's Health este echipat si pregatit de lupta. Prima si ultima incercare. Rezista la citeva asalturi. Eschiveaza o lovitura de brat si blocheaza o tentativa de proiectare.

Reluarea luptei insa nu ii este deloc favorabila. Primeste o lovitura de picior care il trimite la sol. Este urmat de indata de partenerul de antrenament. Urmeaza lovitura de brat si o finalizare pe cot. Momente surprinse magistral de fotoreporterul nostru...

Fondatorul stilului

Despre Jon Bluming, creatorul Budokai-ului, s-ar putea scrie 10 carti si probabil ca nici atunci nu s-ar putea spune totul despre el. S-a nascut in 1933, intr-o zona rau famata a Amsterdamului. In 1940 a asistat la ocuparea orasului sau natal de catre germani, pentru ca trei ani mai tirziu sa-si vada toti prietenii si vecinii deportati. Iarna lui 1944 a adus o situatie grea pentru familia sa, care era la limita supravietuirii, din cauza saraciei generate de razboi.

Micul Jon, impreuna cu sora sa, cersea din casa in casa pentru a-i tine in viata pe mama si bunicii lor. La scurt timp, pustiul devenea un hot iscusit care deja putea sa-si poarte singur de grija. La 13 ani facea pentru prima data cunostinta cu luptele, intr-o sala de box de unde avea sa plece cu nasul rupt. Peste 3 ani se inrola in Fortele Marine.

Anul 1951 i-a adus primele rani prin impuscare, in razboiul din Coreea. Trimis in Japonia pentru recuperare, Bluming avea sa ia contact cu prima lui dragoste: judo-ul. La intoarcerea in Olanda, Jon a continuat antrenamentele, iar talentul sau pentru artele martiale i-a adus centura neagra dupa numai un an de pregatire. in 1956 cucerea titlul de campion european. Peste numai un an primea gradatia 3 Dan, la un stagiu de pregatire unde proiectase la sol 75 de adversari in doar 26 de minute, cu toate ca avea un deget de la piciorul drept fracturat.

Olandezul a fost nevoit sa-i arunce pe adversari peste piciorul sting. Urmatoarea mare pasiune a facut-o pentru Kyokushin, stilul creat de celebrul Mas Oyama, sub indrumarea caruia Bluming a inceput sa se antreneze. In 1965, maestrul i-a acordat centura neagra 6 Dan. Japonezii au fost revoltati, pentru ca era primul practicant din afara tarii lor care primea o distinctie atit de inalta. Oyama le-a propus o competitie: oricine doreste sa lupte impotriva lui Bluming, intr-o confruntare fara reguli, va cistiga suma de 100.000 de dolari, in cazul unei victorii.

Mai mult, japonezul era dispus sa-i retraga elevului sau gradatia acordata si chiar sa renunte el insusi la practicarea Kyokushin-ului, daca acesta era invins. Nimeni nu a acceptat insa provocarea. Pe 3 septembrie 1994, Jon a primit gradatia suprema in kyokushin, dupa moartea fondatorului stilului, Oyama: 10 Dan. De altfel, este singura persoana din lume care detine acest titlu, alaturi de centura neagra 9 Dan in judo.

Apropierea de perfectiune

Bluming a realizat ca in Kyokushin lipsea realismul luptei, prin interzicerea loviturilor la cap. Mai mult, a simtit nevoia sa creeze un stil care sa pregateasca practicantii pentru toate fazele confruntarii: in picioare, in clinci si la sol. Asa s-a nascut in 1980 Budokai-ul, ca o combinatie de tehnici din kyokushin, judo, jiu-jitsu si sambo. In competitiile create, stilul permitea lovituri de pumn, cot si genunchi atunci cind adversarii se aflau in picioare, proiectari si lupta la sol, unde loviturile erau permise numai asupra trunchiului si picioarelor.

Pentru protectia competitorilor echipamentul include casca, cochilie si manusi fara degete. Competitiile de Budokai pot fi considerate, intr-o anumita masura, precursoarele platformelor de arte martiale mixte moderne precum Pride sau Ultimate Fighting Championship (UFC). in perioada moderna, Budokai-ul s-a impartit in mai multe organizatii, una dintre cele mai importante, Sei Budokai, fiind condusa de românul Leonardo Voinescu, ce detine un numar impresionant de gradatii: 7 Dan Sei Budokai, 7 Dan Kyokushin Budokai, 8 Dan Hon-Do-Ryu, 4 Dan Kyokushin, 4 Dan Judo.