TaeKwonDo


TAEKWONDO  - Semnificatia denumirii

Practicat de peste 2000 de ani in Peninsula Coreeana, TAEKWONDO reprezinta una dintre cele mai vechi arte martiale, în prezent fiind foarte popular în lume ca sport, mai nou, intrând în familia Sporturilor Olimpice.

Semnificatia denumirii TAEKWONDO:
TAE – reprezinta denumirea coreeana a  membrelor  inferioare
KWON – reprezinta pumnul strans
DO – semnifica , metoda , calea , modalitatea.

dacic taekwondo club bucuresti TAEKWONDO  inseamna prin traducere libera,  “Metoda, calea, de lupta neinarmata , utilizand membrele inferioare si bratele.
Denumirea de “TAEKWONDO”  este utilizata incepand cu anul 1955, desi aceasta arta martiala isi are originile in artele martiale practicate in Peninsula Coreana cu peste 2300 de ani inainte.
Omul prin natura sa, instinctual are capacitatea  de a-si  apara viata precum si instinctul de conservare ce duce la perpetuarea speciei  in urma  desfasurarii  activitatilor constiente sau inconstiente . Omul , nu poate desfasura cu succes astfel de activitati  fizice si mentale  fara  dezvoltare si evolutie. In timpurile stravechi specia  umana  nu  avea la dispozitie  mijloace  aditionale pentru activitatile ce implicau  lupta fizica, astfel ca  instinctul de conservare  l-a facut  sa utilizeze metode   arhaice de atac si aparare utilizand mainile si picioarele.

Astfel de metode  erau folosite  pentru aparare , in final pentru  supravietuire .Metodele de lupta “cu mainile goale”  s-au perpetuat si dezvoltat  chiar si in epocile in care  armele   au cunoscut  adevarate revolutii.

Scurt Istoric

Taekwondo, arta martiala coreeana reprezinta la ora actuala una dintre cele mai puternice  componente traditionale ale acestui popor  puse la dispozitia universalitatii . Taekwondo , de-a lungul anilor s-a metamorfozat dintr-o arta martiala  traditionala , intr-un sport olimpic in urma stradaniilor de perfectionism ale practicantilor si persoanelor implicate in promovarea si dezvoltarea sa. In aceeasi masura, Taekwondo  a fost privit de-a lungul secolelor  si ca o metoda  de pregatire militara ce avea menirea apararii natiunii. dacic taekwondo club
dacic taekwondo club Perioada celor trei regate coreene , Koguryo , Paekje , Silla  reprezinta totodata si etape in dezvoltarea sistemelor de lupta traditionale . Marturie stau izvoarele istorice descoperite in templele Ssokuram  si  MunyongChong, in care sunt reprezentate picturi murale infatisand razboinici si scene de lupta  elaborate.
Abordarea evolutiei Taekwondo va fi tratata pe cele patru paliere istorice : antichitate, evul mediu, perioada moderna si contemporaneitate.


Koguryo, seonbae , taekkyeon


Regatul Koguryo, a fost fondat in Nordul peninsulei coreene, intr-o zona inconjurata de triburi chineze ostile.

Acesta a reprezentat un motiv deosebit de puternic pentru consolidarea puterii statale , astfel ca au fost constituite elemente fortificate si primele grupuri de luptatori de elita pe care izvoarele istorice scrise ii mentioneaza ca numindu-se seonbae. Potrivit scrierilor invatatilor si istoricilor vremii , un luptator care nu pregeta in a se avanta in lupta impotriva dusmanului , primea apelativul "seonbae" ceea ce ii conferea un anumit prestigiu in interiorul castelor militare.
Insemnarile istorice din timpul Dinastiei Choson, mentioneaza ca in fiecare an , la data de 10 martie oamenii participau la o serie de festivaluri si sarbatori a caror atractie erau dansurile, indemanarea in folosirea sabiei (gum) intreceri de arcasi si lupte corp la corp numite soobak sau taekkyeon ( se intalneste si numele t'akkyeon).
dacic taekwondo club

De asemenea, este mentionat ca seonbae, studiau literatura, caligrafia, fiind totodata si implicati in dezvoltarea societatii si infrastructurii regatului.

Silla, hwarang  , taekkyeon

Regatul Silla a fost creeat in zona de sud-est a Peninsulei Coreene, fara a se afla sub  amenintarea imediata  a vreunei agresiuni militare externe. Odata cu creearea regatului Paekje  la granita de vest si incursiunile militare  ale celor din Koguryo, Silla  a hotarat ca trebuie sa se inarmeze si sa faca eforturi pentru dezvoltarea metodelor si mijloacelor de lupta.

Astfel , in timpul celui de-al 24 rege Chin Seung s-au pus bazele sistemul “hwarangdo”. A fost creeat, avand la baza aceleasi principii ale regatului Koguryo  la creeare clasei de razboinici “seonbae” .Cei care faceau parte din acest grup razboinic de elita , erau educati in spiritul respectului fata de parinti si inaintasi , al devotiunii fata de patrie, in spiritul contributiei la  dezvoltarea societatii regatului. Dintre personalitati marcante ale   hwarang , se remarca Kim Yu Sin  si Kim  Chun Chu care dealtfel au contribuit prin actiunile lor la unificarea de mai tarziu aa a celor trei regate coreene.
dacic taekwondo club

Cronicile vechiului Chosun  descriu  modul de viata al acestor  “hwarang” membrii ai castelor “hwarangdo” astfel :  “hwarang  sunt selectionati  de pe intregul cuprins al regatului , in urma concursurilor si intrecerilor, iar dupa aceasta , cei selectionati urmeaza a trai impreuna, a invata impreuna si a exersa tehnicile soobak, tehnici ale manuirii sabiei , calaria, dar totodata ajutand  in cazul calamitatilor naturale  , construirii fortificatiilor,  fiind gata oricand  sa-si dea viata  in timp de razboi”

In fapt, membrii hwarang isi traiau viata sub puternica inflenta  budista, marturie stand o statuie  din bronz expusa  la Muzeul Kyongju ce infatiseaza un luptator hwarang cu un fizic  foarte bine dezvoltat,  de unde se desprinde concluzia ca in templele budiste, practica artelor martiale era o indeletnicire curenta.
In  special ,  linia pumnului statuii kumgang yoksa (razboinicul de diamant: omul puternic) respecta exact “jungkwon” (pumnul drept)  termen  specific artelor martiale coreene si Taekwondo . Statuia infatisaza deasemenea ceea ce in Taekwondo –ul de astazi este cunoscut drept “pyon jumok” (pumnul plat) , dar  si procedee   ce implica utilizarea membrelor inferioare, regasite astazi in Taekwondo.

Taekwondo in perioada Evului Mediu, Feudalism si Epoca Moderna

In timpul Dinastiei Koryo, pe langa SooBak sau SooBakGi , este mentionata existenta unei forme de lupta la fel de elaborate in care mare pondere o aveau tehnicile si procedeele cu membrel inferioare. Aceasta forma de lupta purta numel de TaekKyeon.
In timpul festivalurilor anuale , organizate de regii Dinastiei Koryo , se desfasurau intreceri de SooBak si Taekyeon, iar castigatorii acestor intreceri erau acceptati in cadru garzilor regale , primind  functii si onoruri importante .

Perioada Dinastiei Yi (1392-1910) (Yi-shi-Choson) ( fondata de Wang Kon - conscut postum sub titulatura "regele Taejo")este marcata de schimbari dramatice in societate, culminand cu trecerea treptata de la Budism catre Confucianism. Dealtfel este cunoscuta ca cea mai lunga dinastie cinfucianista din istorie. Aceasta schimbare , a adus mai multa influenta chineza in stat, totodata liderii militari incepand sa isi piarda influenta in favoarea liderilor di viata civila si religioasa. Una dintre consecinte a fost si faptul ca  artele martiale si-au pierdut din interes. Ca urmare a acestui fapt, Regele Jong Jo, a ordonat elaborarea unui manual care sa contina reguli , scheme si strategii de lupta, grupate intr-un concept unitar, metode de lupta cu sabia  si alte diferite modele de arme. Aceasta sarcina i-a fost incredintata Maestrului  Lee Duk Moo. dacic taekwondo club


In timpul Dinastiei Yi au fost respinse mai multe incercari de invazie japoneza, dar pe fondul scaderii puterii militare,  la data de 02 august 1910, intreaga Peninsula Coreeana  este ocupata de puterea imperiala nipona.

dacic taekwondo club Dupa eliberarea Coreeii de sub dominatia japoneza (1945) , se mentioneaza existenta a cinci mari  “scoli KWAN”  : Mooduk Kwan, Jido Kwan, Changmu Kwan, Chungdo Kwan si  Songmu Kwan.
In cadrul acestor scoli se practicau stilurile coreene de lupta KongSooDo, Tae Kyon, SooBakDo, TangSooDo, KwonPup, etc.
Incepand cu anul 1946, s-a hotarat  ca se impune o unificare la nivel national a acestor stiluri martiale si  elaborarea unor programe unitare de predare . In aprilie 1955, a fost stabilita denumirea de TAEKWONDO iar in anul 1962 s-a fondat Asociatia Coreana de Sport Amator, cea care in 1964 a devenit Asociatia Coreana de Taekwondo (Korean Taekwondo Association -  K.T.A.)

Împrejurarile istorice de dupa al doilea Razboi Mondial, de la mijlocul deceniului 5, au dus la scindarea Statului Coreean în Republica Populara Democrata Coreeana ( la Nord de paralela 38º ) si Republica Coreea (la Sud de paralela 38º ), fapt care s-a rasfrânt si asupra culturii traditionale. Astfel, în cele doua state coreene, în prezent fiind practicate doua sisteme diferite de TAEKWONDO.

Cronologie Taekwondo

FEDERATIA MONDIALA DE TAEKWONDO ( The WORLD TAEKWONDO FEDERATION), prescurtat in engleza W.T.F ., s-a înfiintat în anul 1971 la SEUL, fiind inaugurata oficial în anul 1973.
1973, in perioada 25-27 mai, se organizeaza la Seul, Primul Campionat Mondial de Taekwondo.În Republica Coreea ( Coreea de Sud), în anul 1972, a fost constituita Academia KUKKIWON , actualmente cartierul general al TAEKWONDO -ului sistem W.T.F.
W.T.F. este afiliata la G.A.I.S.F. ( ASOCIATIA GENERALA A FEDERATIILOR SPORTIVE INTERNATIONALE), în anul 1980 fiind recunoscuta de C.I.O. (COMITETUL INTERNATIONAL OLIMPIC), al carui vicepresedinte din anul 1992 a fost ales Dr. UN YONG KIM, presedintele W.T.F. (presedinte WTF pana in anul 2004)  
dacic taekwondo club
dacic taekwondo club Tot în anul 1980, W.T.F. , a fost recunoscuta de catre C.I.S.M. (CONSEIL INTERNATIONAL DU SPORT MILITAIRE) – CONSILIUL INTERNATIONAL AL SPORTULUI MILITAR.
În anul 1988 a fost inclus ca sport Olimpic demonstrativ la Jocurile Olimpice de la SEUL. Cu aceasta ocazie, in deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice, WTF si Asociatia Coreeana de Taekwondo au organizat o grandioasa demonstratie de Taekwondo, condusa de catre Marele Maestru Lee Kyoung Hyung – 8 Dan la acea perioada.

Demonstratia a cuprins toate elementele specifice Taekwondo: tehnici de baza, elemente de autoaparare executate de catre brigazile politiei metropolitane din Seul si de catre fortele armate (KUNIN), tehnici de spargeri spectaculoase cu membrele inferioare, executate din saritura, dar si intreceri competitionale Taekwondo, etc. Se poate afirma ca anul 1988 a fost un moment de cotitura a pe plan mondial, in urma caruia Taekwondo, prin componenta sa martiala a fost inclus in nenumarate programe de educatie fizica, sport si auto-aparare in foarte multe institutii si organizatii de invatamant sau forte armate. De asemenea, prin componenta sa sportiva competitionala, acest lucru a dus si la o explozie de cluburi de Taekwondo pe plan mondial. Debutul ca proba olimpica, a avut un impact pozitiv asupra oficialilor C.I.O. si a secretarului general de atunci, Domnul Juan Antonio Samaranch , fapt ce a dus în anul 1992 pe perioada Jocurilor Olimpice de la BARCELONA, din nou la includerea TAEKWONDO-ului ca sport Olimpic demonstrativ.
Anul 1994 in luna septembrie, a însemnat pentru adeptii acestei discipline, semnarea documentului potrivit caruia, la SYDNEY 2000, TAEKWONDO va fi inclus ca proba oficiala cu ocazia Jocurilor Olimpice de vara.

dacic taekwondo club In anul 1995, luna septembrie, cu sprijinul Ambasadei Republicii Coreea la Bucuresti, soseste in Romania, o echipa demonstrativa coreeana de Taekwondo condusa de acelasi Mare Maestru Lee Kyoung Hyung, sustinand timp de doua ore si jumatate la Sala Floreasca, in fata unui mare numar de spectatori, o demonstratie impresionanta. Printre organizatorii de la acea data, s-au numarat si o parte din membrii actuali ai Dacic Taekwondo Club si Dragon Taekwondo Club.
La acea data, demonstratia a fost televizata de catre postul TV Canal 31 - actualmente ProTV.
Sfârsitul deceniului noua prezinta TAEKWONDO ca SPORT OLIMPIC practicat în peste 160 de state ale lumii, având un numar de peste 150 de milioane de sportivi, antrenori si maestrii legitimati. Din aceste date se poate desprinde usor concluzia ca TAEKWONDO reprezinta la ora actuala una dintre cele mai mari miscari sportive Olimpice pe plan mondial.

Anul 2000 a marcat desemnarea TAEKWONDO ca proba oficiala la SYDNEY 2000, dar si anul în care s-a luat hotarârea ca TAEKWONDO sa ramana Sport Olimpic si la Jocurile Olimpice de la ATENA 2004.
dacic taekwondo club

 

dacic taekwondo club De asemenea, TAEKWONDO a fost si la Jocurile Olimpice de Vara de la BEIJING 2008 ca disciplina Olimpica oficiala.
La nivel mondial, activitatea disciplinei olimpice Taekwondo se desfasoara sub conducerea W.T.F. (The World Taekwondo Federation), avand ca Presedinte ales in luna august 2004 in persoana Dr. Chung Won Choue, fostul presedinte al Universitatii Kyonghee din Seul.
Pe plan European, activitatea Taekwondo WTF este condusa de catre E.T.U. (The European Taekwondo Union), avand drept presedinte in persoana Domnului Athanasios Pragalos.
De asemenea, TAEKWONDO a fost si la Jocurile Olimpice de Vara de la BEIJING 2008 ca disciplina Olimpica oficiala.
La nivel mondial, activitatea disciplinei olimpice Taekwondo se desfasoara sub conducerea W.T.F. (The World Taekwondo Federation), avand ca Presedinte ales in luna august 2004 in persoana Dr. Chung Won Choue, fostul presedinte al Universitatii Kyonghee din Seul.
Pe plan European, activitatea Taekwondo WTF este condusa de catre E.T.U. (The European Taekwondo Union), avand drept presedinte in persoana Domnului Athanasios Pragalos.

Romania este membru afiliat W.T.F. (The World Taekwondo Federation) incepand cu anul 1991.
dacic taekwondo club

In 1990 in Romania se infiinteaza "Consiliul National de Taekwondo" avandu-l drept presedinte pe Dl. Masza Gheorghe . Asociatia sportiva era membra in Federatia Romana de Arte Martiale. Consiliul National de Taekwondo avea drept obiect de activitate arte martiala Taekwondo sistem I.T.F.

Bazele oficiale Taekwondo WTF in Romania, au fost puse in anul 1991, prin infiintarea Uniunii Romane a Cluburilor de Taekwondo , structura sportiva care la acea data era inglobata in Federatia Romana de Arte Martiale. Incepand cu anul 1997 , asociatiile sportive si cluburile de Taekwondo din cadrul Uniunii Romane a Cluburilor de Taekwondo WTF, sunt reorganizate in Federatia Romana de Taekwondo iar in anul 2000 , in baza Ordonantei 69 / 2000 si a regulamentelor cadru de aplicare Federatia Romana de Taekwondo este reorganizata in Federatia Romana de Taekwondo WTF.
www.taekwondowtf.ro