Yi Quan


  YI QUAN se traduce prin Box Mental si aceasta este o denumire relativ recenta a unei forme revolutionare de XING YI QUAN -  o scoala interna cu vechi origini in istoria Chinei.   Transmisia scolii pare sa aiba aprox. 1000 de ani chiar daca nu a fost mereu liniara si clara. Sa urmarim insa cele mai vechi surse ale scolii ....

istoric Xing Yi Quan

XING YI QUAN este o veche arta martiala incadrata in sistemele interne, pentru ca un accent deosebit este acordat dezvoltarii intentei - YI, in forma tehnica - XING.

In timp ce Maestrul Wang Xiang Zhai, atribuie chiar lui Bodhidarma inceputurile  scolii Xing Yi Quan prin exercitiile acestuia de purificarea maduvei si perfectionarea formelor animalelor, cei mai multi atribuie mai concret scoala XING YI QUAN maresalului YUE FEI ( 1103 - 1141 ) din dinastia Song de Sud. Un veritabil erou national, YUE FEI a murit probabil tradat de apropiatii sai, dar a intrat in legenda prin abilitatile sale martiale iesite din comun si prin faptele sale de glorie pe cimpul de lupta. Se spune ca el stapinea mai multe arte martiale astfel ca mai multe scoli il considera drept fondator. Se stie ca era un neintrecut maestru al lancii, este considerat fondator al metodei "Celor 8 Nivele ale matasii" - BA DUAN JIN si de asemenea este considerat ca fondator al Scolii Ghearei de Vultur.

Maestrul fondator al scolii Yi Quan, a studiat cu celebrul KUO YUN SHEN -supranumit  " Palma Demonului " pentru ca omorise pe cineva care il provocase, aplicindu-i doar o lovitura cu palma deschisa. Numeroase legende populare ale vremii,  il au ca erou pe Kuo Yun Shen, de asemenea era neintrecut in abilitati interne. Si se mai spune  ca Kuo Yun Shen nu a atins niciodata nivelul Maestrului sau - Li ... ! Discipolii sai de asemenea au fost nume celebre in lumea artelor martiale interne : Sun Lu Tang ( expert in Xing Yi Bagua si Taiji, fondator al scolii Sun ), Wang Fu Yuan, Liu Qi Lan si Wang Xiang Zhai - fondator al metodei Yi Quan.

Maestrul WANG XIANG ZHAI afirma in lucrarile sale ca Yi Quan aduce la suprafata ceea ce a fost mult timp tinut secret de catre traditia Xing Yi. Mai exact antrenamentul posturilor ZHAN ZHUANG (tarus) pare sa fi fost esenta ascunsa, rezervata doar discipolilor interni din XING YI QUAN. De asemenea Maestrul WANG afirma ca nici macar termenul de YI QUAN nu este nou el fiind folosit pentru a desemna aceasta parte ascunsa din XING YI revelata acum publicului larg. ( Aceasta "revelatie" cit si "ascunderea" acestor principii sunt relative si trebuie intelese in sens mai larg, mai exact tehnicile erau ascunse nu fizic, ci erau greu de deslusit de discipoli, sau chiar imposibil de intuit in adevarata lor valoare fara unele indicatii esentiale din exterior) 

Maestrul WANG este considerat ca fondator al YI QUAN pentru ca pe linga denumirea de YI QUAN el a restructurat sistemul de predare al scolii mostenita de la inegalabilul KUO YUN SHEN. In anii 1920 el a observat ca elevii sai tind sa urmareasca doar tehnica martiala fara a mai avea spirit. El a decis atunci sa renunte la toate formele considerate inutile in favoarea unui maxim accent pus pe antrenamentul intentiei - YI dincolo de forma - XING. Astfel s-a ajuns la YI QUAN o arta revolutionara, pentru ca Maestrul WANG a renuntat la formele clasice, conventionale din XING YI, predate uneori prea rigid - departe de realitatile luptei reale...

Dupa moartea lui Guo Yun Shen, Maestrul WANG XIANG ZHAI a traversat toata China intre anii 1918 si 1929, cautind si alti experti si aplicind si experimentind ceea ce deja studiase.Pe linga experti de XING YI, SHAOLIN , el a mai studiat si tehnici de BAGUA ZHANG(Stil intern taoist, al celor 8 Trigrame) precum si tehnici de Cocor Alb din Fujian - Fuzhou Bai He Quan. De asemenea, un astfel de expert care renunta la formele traditionale, era imposibil sa nu fie provocat sa isi demonstreze realiatatea a ceea ce sustine si preda. WANG XIANG ZHAI a raspuns intotdeauna cu placere la aceste provocari, venite de la alti experti in arte martiale. Si de fiecare data ....a demonstrat corectitudinea principiilor sustinute de el....invingindu-si  toti adversarii.

YI QUAN, numit si DA CHENG QUAN ( Boxul Marii Realizari ) a inceput sa fie cunoscut in intreaga China ca un reputat sistem martial si de asemenea si teraputic pentru ca Maestrul WANG le preda pe ambele in strinsa legatura. Fara o armonie perfecta a corpului fizic nu se puteau obtine rezultatele martiale scontate ...Este ceva logic, de unde si tentativa de a considera YI QUAN ca pe o adevarata stiinta. Maestrul WANG nu a spus daca YI QUAN este o stiinta sau nu, a cerut doar o practica perseverenta pentru a se obtine rezultate .

SIMPLU si EFICACE,  lipsit de forme prestabilite, COMPLEX prin imbinarea ARMONIOASA  a SUPLETII din Taiji Quan, cu FORTA INTERNA si INTENTIA din Xing Yi Quan si VITEZA de SCHIMBARE din Bagua Zhang  , scoala YI QUAN este un rezultat remarcabil al unei traditii milenare, perfect adaptat unei societati mereu lipsite de timpul necesar de a aprofunda progresia lenta a unei vechi arte martiale.


Un calugar al templului Shaolin scria: "In templul Shaolin din Song Shan, in trecut era predat boxul Xin Yi Quan (minte intentie) numit si Xin Yi Ba (imbinarea minte-intentie) si cunoscut ca fiind unul dintre cele mai subtile stiluri". Si astazi inca in Shaolin se mai practica acest stil si este izbitor de asemanator cu Xing Yi Quan-ul actual. Daca ne luam dupa documentele existente la ora actuala ca fondator al Xing Yi quan-ului apare un maestru pe nume Ji Long Feng care a trait in perioada dinastiei Ming, in provincia Shanxi. El si-a predat stilul la doi elevi de ai sai, pe nume Cao Ji Wu si Ma Xee Li. Ma Xee a plecat din propincia Shanxi in Henan unde a predat in continuare ramura sa de xing yi, care se caracterizeaza prin existenta a 10 forme ale animalelor comparativ cu celelalte ramuri unde exista 12 forme ale animalelor. Cao Ji Wu l-a invatat arta sa pe Dai Long Bong care a devenit faimos pentru abilitatea "Inima, Minte". Introducerea teoriei celor 5 elemente i se atribuie tot lui Dai. Si in zilele noastre sa mai practica linia originala a lui Dai Long, numita "Xing Yi-ul familiei Dai". Majoritatea sistemelor de Nord de Xing Yi practicate azi isi au radacinile in scoala Maestrului Dai Long. Astfel la originea stilurilor practicate azi in Nord este unul dintre cei mai de seama elevi ai lui Dai Long Beng: Li Lao Neng (Li Neng Ran), care mai era cunoscut si dupa nick-ul sau "pumnul divin", care este considerat cel mai faimos expert in Xing Yi Quan. Li Lao Neng a rafinat si sintetizat intregul sau sistem. Lui i se atribuie conceperea formelor: Wu Xing Lianquan, Wu Xing Sheng Ke, An Shen Pao si Za Shi Chui. Deasemeni tot el a mai introdus inca 2 forme ale animalelor, respectiv forma sopirlei de apa (aligator) si forma pasarii Tai. Ulterior Li Lao s-a mutat ulterior in Hebei unde si-a dezvoltat si popularizat scoala prin faimosii elevi pe care i-a creat.

In 1735 maestrul Wang Zi Cheng scrie tratatul "Teoriile de box chinezesc" unde gasim scris: "....... stilul celor sase armonii (un alt nume pentu Xing Yi Quan) a fost transmis urmasilor de catrei cei doi maestrii din Shanxi, respectiv Ji Long si Ji Feng, in jurul anului 1600". Se spune despre Xing Yi ca a fost creat din dorinta acestor doi maestri de a realiza o arta martiala care sa poata face fata unui atac atunci cind armele sint lasate deoparte pe timp de pace. Astfel ei au plecat de la tehnica luptei cu sulita si adaptind atacurile si apararile din arat sulitei la lupta neinarmat au format un stil nou pe care l-au numit "Boxul celor sase armonii".

In unele materiale gasim scris ca fondatorul acestui stil este celebrul general Yue Fei din timpul dinastiei Song. In manualul "Celor Sase Armonii" scris de Xia Mingshi in jurul anului 1750 gasim: "Yue Fei era expert in tehnicile luptei cu lancea. El a transformat metodele de minuire a lancei in metode de lupta cu pumnii si cu palmele si a numit acest stil Yi Quan (boxul intentiei), remarcat printr-o eficienta deosebita".

Inca de la inceputurile stilului se scria despre Xing Yi Quan ca pune accentul atit pe dezvolatrea fortei interne cit si pe cea externe, avind metode de antrenament foarte simple. Tehnicile elementare erau sase forme foarte dure si sase forme suple, insistindu-se pe cele sase armonii si pe teoria celor cinci elemente. Se cerea practicantului un corp ca de dragon, brate de urs, picioare de cocos, gheare de vultur, protejarea corpului precum un tigru si strigate puternice precum tunetele.

Actualmente stilul este ramificat in mai multe branse in functie de regiunile unde sint practicate sau de familia din care vine. Astfel, dupa cum ati citit si mai sus, in unele variante exista 10 animale iar in altele 12 animale. Anumite variante au mai multe forme sau chiar daca au aceleasi forme ca si numar sau denumire, continutul lor difera. Xing Yi quan-ul practicat in provincia Shanxi este caracterizat prin miscari agile, lucru incet cu un maxim de concentrare asupra lucrului intern, Xing Yi-ul din Henan este caracterizat prin vigoare deosebita manifestata in tehnici. In Hebei stilul se caracterizaza prin stabilitate si extindere.