Veche, dar mortala: Intoarcerea artei martiale din India

2308
views
29/01/2010


In vreme ce artele martiale originare din China si Japonia precum Kung fu si jiu-jitsu sunt binecunoscute in orice coltisor al lumii, shastar vidiya, tehnica de lupta originara din nordul Indiei, a ramas deoparte, asteptand sa fie readusa la viata.Radacinile shastar vidiya se pierd in negura timpului, insa se crede ca preceda artele martiale din China si Japonia.

Shastar vidiya a murit cand conducerea britanica a Indiei a interzis aceasta arta martiala, dupa ce, mai intai, a infrant imperiul Sikh la mijlocul secolului XIX, aminteste The Independent.

Un barbat este insa hotarat sa dea o viata noua acestei tehnici de lupta: Nidar Singh Nihang, in varsta de 41 de ani, este "gurdev" (maestru) in Shastar vidiya, care a petrecut 20 de ani studiind secretele artei martiale si intentioneaza sa le transmita viitoarei generatii de luptatori.

"Majoritatea persoanelor care practica arte martiale indiene in zilele noastre invata pur si simplu o varianta simplificata a stilurilor care au fost permise sub dominatia britanica", spune Nidar.

"Daca nu incepem sa predam stilurile originale de lupta, acestea vor disparea complet in 50 de ani. Vreau sa gasesc doi-trei invatacei sensibili, inteligenti si toleranti, care pot transmite ce-i invat eu generatiilor viitoare", isi marturiseste el ambitia.

Faptul ca un cetatean britanic incearca sa invie shastar vidiya antrenand tineri britanici de origine asiatica este de-a dreptul ironic, daca luam in considerare istoria.

Cei care vor sa invete shastar vidiya trebuie sa traiasca potrivit unor principii religioase stricte si sa onoreze codurile martiale.

Desi shastar vidiya a fost practicata pe subcontinent cu mult timp inainte de secolul al XVI-lea, doar triburile Sikh din Punjab au ajuns sa stapaneasca la perfectie aceasta tehnica de lupta.

Inconjurate de imperiile hindus si musulman, ostile, care se opuneau aparitiei unei noi religii, membrii religiei Sikh s-au transformat rapid intr-o rasa razboinica de temut. Cel mai formidabil grup era Akali Nihangs, o grupare de luptatori cu turbane albastre, care au devenit gardienii credintei Sikh.

Pe masura ce armatele britanice au patruns pe subcontinentul indian, luptatorii Sikh au opus o rezistenta acerba, care a dus la doua razboaie sangeroase in jurul lui 1840, care au condus la caderea imperiului Sikh si au lasat cale libera expansiunii britanice.

Uimiti de ferocitatea si curajul luptatorilor Akali Nihangs, noii administratori coloniali din Punjab au interzis grupul si purtarea de catre Sikh a turbanelor albastre, definitorii pentru Akali.

Drept urmare, practicarea shastar vidiya a fost aproape pierduta.

Acum, Singh Nihang o readuce la viata, bazandu-se pe cartile vechi si pe invataturile unui gurdev batran. Studentii sai incep sa invete tehnica folosind bete de lemn, insa, daca dau dovada de talent si dedicare, trec la lupta cu sabiile care i-au facut pe razboinicii Sikh o forta de temut.

Sabiile acestea au lama serata si flexibila. "Este una din armele mele preferate. Este greu de invatat cum sa o folosesti, dar este si greu sa te feresti de ea. Lama serata il nedumereste pe adversar si iti permite sa tai muschi si tendoane", explica Singh Nihang.

"Lucrul principal pe care il inveti la shastar vidiya este inducerea in eroare. Loviturile pe care dusmanul tau nu le vede niciodata sunt cele care produc cele mai mari rani", rezuma el.Tags: Veche   dar   mortala:   Intoarcerea   artei   martiale   din   India  

Comentarii


Nici un comentariu! Fii primul care comenteaza aceasta stire!

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa fiti autentificat! Autentificati-va aici .

» Kyokushin World Tournament Tokyo 2011 - programul evenimentului si tragerea la sorti
» Vesti GROAZNICE pentru Overeem!
» A picat meciul lui Bute! Motivul: $2.000.000!
» Calendar competitional FRAMC - All Styles
» Bestia feminina din MMA - Se suie pe tine si iti da pana nu mai poti!